Oplev selv friheden

Friheden og risikoelementet

At køre motorcykle (mc) forbindes ofte med frihed. Motorcykler kommer lettere og hurtigere frem i trafikken end den gennemsnitlige bil og opfattes bl.a. derfor som et friere og sjovere transportmiddel. Som fører på motorcyklen er man også tættere i kontakt til naturen og omgivelserne. Lugtene, vind og vejr opleves direkte af føreren hvilket også er en væsentlig del af frihedsoplevelsen. Det at køre mc kræver også aktiv indsats af føreren, hvilket yderligere bidrager til oplevelsen af frihed.

Det er givet også således, at den almindelige opfattelse af at det er farligt at køre motorcykel (hvilket det også i et vist omfang er), men denne risiko kan man delvist selv være med til at minimere ved f.eks. at synliggøre sig gennem kørsel med grøn/orange refleksvest.
Motorcyklisternes egne fejl tegner sig ifølge MAIDS-studiet for 37% af mc-uheldene. 50% af uheldene skyldes bilister. Ifølge studiet er alkohol som uheldsårsag underrepræsenteret hos motorcyklister, og tegner sig for under 5%. Under 1% af uheldene skyldes tekniske fejl på motorcyklerne. Vejens beskaffenhed og vedligeholdelse tegner sig for 3,6%. Vejrligets indflydelse tilskrives ca 7% af uheldene.

MC Kategorier

A1) Fra du er 18 til 20 år, kan du kun tage et lille MC kørekort. (A1). Det lille kørekort giver ret til at køre en MC på Max 125cc & 15HK.
(A2) Fra du er 20 til 24 år må du kun køre en MC op til 47HK (A2). Har du to års erfaring fra (A1) kan du få lov at køre mellem MC (A2) fra du er 20 år ved at bestå en køreprøve på mellem MC (A2). Motorcyklen må eksempelvis godt være på 600cc el. 750cc, bare den ikke har mere end 47HK. Mange motorcykler kan neddrosles via et kit man monterer på sin MC.
(A) Fra du er 24 år må du køre stor MC (A). Her er der ingen begrænsning, hverken på HK el. CC. Har du to års erfaring fra (A2) kan du få lov at køre stor MC (A) fra du er 22 år ved at bestå en køreprøve på stor MC (A).

Regler om mc undervisning

Reglerne for MC-kørekort siger, at du som minimum skal have 51 lektioner á 45 minutters varighed fordelt således:

  • 29 lektioner i teori
  • 4 lektioner på lukket øvelsesplads
  • 13 lektioner i manøvre på vej
  • 5 lektioner på køreteknisk anlæg.

Opgradering af MC kørekort

 Eks. A1>A2 eller A2 >A Pris
Prøvegebyr til stat 300 kr.
Banegebyr til køreprøven 650 kr.
2 x kørelektioner 1200 kr.
Leje af skolecykel til køreprøven 600 kr.
I alt 2.750 kr.
Hertil kommer lægeerklæring
Evt. ekstra lektioner 600 kr.
[fusion_woo_shortcodes][product id=”240″ sku=””][/fusion_woo_shortcodes]

Gratis bog fra MC Touring Club

Sikker kørsel på mc

Sikker kørsel på mc

Kunne du tænke dig at læse mere om sikker mc kørsel, kan jeg varmt anbefale denne bog fra MC Touring Club. Klik her eller på billedet for at læse bogen hos mctc.dk